GTranslate

bgenfrdeitptrues

Начало

Начало

Проект: „Изследване на параметрите, свойствата и явленията на радиосигналите от пулсари и взаимодействието им с обекти“

 

 

 

Договор № ДН 07/1 от 14.12.2016 г. между:

  1. Университет по библиотекознание и информационни технологии
  2. Софийски университет „Св. Климент Охридски“
  3. Фонд „Научни изследвания“ на Министерството на образованието и науката за финансиране на научноизследователски проект по „Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания – 2016 г“.

 

 

Ръководител: проф. д.н. Иван Гарванов - УниБИТ

Времетраене на проекта: 36 месеца

 

Номер на проекта:       ДН 07/1 от 14.12.2016

 

Тема на проекта: Изследване на параметрите, свойствата и явленията на радиосигналите от пулсари и взаимодействието им с обекти

Целта на проекта е натрупване на нови знания относно свойствата и параметрите на пулсарите, както и явленията ,възникващи при взаимодействието на сигналите от пулсарите с различни обекти, чрез теоретични и експериментални изследвания.

Научните хипотези на проекта са, че създаването и анализирането на единна цифрова база данни, съдържаща разнообразна информация за пулсари, ще позволи да се формулират посоките затърсене на нови свойства на пулсари и на излъчваните от тях сигнали.  Чрез доразвиване на теорията и практиката на обработка на сигнали от пулсари,  на база на известни в радарни технологии подходи, методи и алгоритми за обработка и моделиране на сигнали,  ще се изследват специфични свойства и параметри на сигналите от пулсари. Чрез изследване на тези свойства, ще може също да се доразвие теорията на явлението  пряко разсейване (Forward Scattering-FS), както и условията за появата му при взаимодействието  на сигнали отпулсар с различни обекти.

Тематиката на проекта е интердисциплинарна, тъй като задоказването на хипотезите в проекта ще се използват знания от различни области на науката и техниката: теория на разпространението на е/м вълни в различни среди; теория на излъчванията от различни видове пулсари;  теория на разпространението на сигнали от пулсари в космоса и околоземното пространство; теория на приемането и обработката на сигнали от пулсари;  теория на явленията дифракция, интерференция, ефектнаБабинет; статистическа теория на откриването и оценката на параметрите на сигнали; теория на бистатичната радиолокация; теория на прякото разсейване на сигнали от пулсари в близката (зоната на Френел) и далечната зони (зоната на Фраунхофер).

Фундаменталност на проекта: Предвижданите в проекта теоретични и експериментални изследвания ще целят получаването на нови фундаментални знания за пулсарите,  свойствата и параметрите на сигнали от пулсари,  а също и заявленията, възникващи при взаимодействието на сигналите от пулсари с различни обекти.

За реализиране на проекта, ще се използват теорията и методите на статистическата радиотехника, теория на вероятностите и проверка на хипотези; филтрация на сигнали, теория на откриване и оценка на параметрите на сигнали, теория на класификация на сигналите,  математическо моделиране на сигнали и алгоритми; цифрови програмни системи за моделиране и обработка насигнали; смесени аналогови и цифрови системи за запис на сигнали и тяхното съхранение. Обработката на сигналите ще се осъществи във времевата и честотната области на сигналите. Програмната реализация на моделите на сигнали от пулсари,  алгоритмите за откриване,  оценка на параметрите и класификация, както и анализът на ефективността на алгоритмите ще бъде изпълнена на МАТЛАБ.

Форум

Вход

Календар

Май 2021
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Designed by plustheme.com